luni, iunie 7

De ce bărbaţii îşi bat femeile?

O PRIETENA DE-A MEA A FOST BATUTA DE SOT,SI EU MA INTREB.... Probabil, mai multe femei se întreabă de ce sunt bătute, ce gândesc în clipele respective partenerii lor, dar, până acum, n-au reuşit să afle mare lucru. De data aceasta, prezentându-i femeii bătute ceea ce gândesc alţi bărbaţi la tema dată, poate îşi va regăsi consoarta şi va dezlega misterul gândurilor lui. Ar fi nedrept să spun că numai moldovenii îşi bat nevestele. S-a constatat că cele mai maltratate sunt femeile musulmane, dar ele iau lucrul acesta ca pe ceva firesc, ca pe un semn de supuşenie faţă de bărbaţii lor. Dacă soţul o maltratează, musulmana se consideră o fiinţă împlinită, deoarece consideră că-l face fericit. Îşi chelfănesc nevestele şi americanii. Numai că acolo atunci când cineva observă că vecinul îşi bate soţia, imediat anunţă poliţia şi, astfel, scena bătăii devine mai interesantă. Bărbatul bate femeia, iar poliţiştii îl bat pe bărbat... E adevărat că, de cele mai multe ori, ultimul este bătut cu amenzi şi cu zile de puşcărie. Dar, după o noapte petrecută cu colegu’ de celulă, care poate fi un „zdrahon”, iar pe deasupra - şi homosexual, se jură că nu va mai sări cu pumnii la soţie.

Bărbaţii extrem de bătăuşi, pe care am avut nefericirea să-i cunosc, dădeau în soţii pur şi simplu, din obişnuinţă. Le băteau dimineaţa, la prânz şi seara, cu pauzele de rigoare, în care le lăsau să lucreze, să gătească bucatele. Seara, femeile trebuiau să fie proaspete şi să-i iubească cu foc, ca în luna de miere. În caz contrar, luau iarăşi bătaie. Dacă vi se pare cumva că aceste bătăi sunt din gelozie, greşiţi. Statistica arată că numai 6% dintre agresori au invocat gelozia ca motiv de violenţă. Principalul motiv pentru care bărbaţii îşi maltratează partenerele de viaţă este abuzul de alcool. 52% dintre bărbaţii intervievaţi au spus că au fost beţi şi nu şi-au dat seama ce fac, 10 la sută au învinuit femeile de relaţii extraconjugale şi 9% au acuzat boli neuropsihice. S-a constatat că cei mai bătăuşi sunt bărbaţii maturi, cu vârste cuprinse între 36 şi 55 de ani (63%).

„Înnebunesc de furie că eu o bat, iar ea nu plânge”

Ca să dezlegăm misterul, am vorbit cu mai mulţi dintre soţii care-şi bat nevestele. Pentru a nu-i pune pe bărbaţii vizaţi într-o situaţie neplăcută, am evitat să le dăm numele. Dar soţiile lor îi vor recunoaşte cu siguranţă...

Întâmplător, am fost martorul unei conversaţii dintre doi bărbaţi, unul dintre ei - compozitor şi interpret cunoscut. Primul îl întreabă pe maestrul care, după un spectacol, i-a dat câteva palme consoartei: „De ce-o baţi mă, nu ţi-e milă?”. Interpretul răspunde: „Tare mi-e jale de dânsa, dar înnebunesc de furie, că eu o bat şi ea nu plânge”. Am să vă mai povestesc despre un politician, şi el bine cunoscut. Acesta a aflat că nevastă-sa „l-a încornorat”, având ca dovadă o casetă video trimisă de nişte răuvoitori, în care femeia se „distra” cu amantul ei. Politicianul n-a avut curajul să divorţeze, dar nici nu s-a prefăcut că nu ştie nimic. O bătea de câte ori îşi amintea că ea a călcat pe bec. Femeia, ştiind că este vinovată, îşi accepta soarta. Într-o zi, când i-a cerut bani de cheltuială, bărbatul a refuzat, zicându-i: „Să ceri bani de la cel cu care te-ai culcat!”. Furioasă, nevasta a aruncat cu tigaia în el. Din fericire, acesta s-a ferit la timp şi s-a ales doar cu un tic - mereu dă capul pe-o parte, de parcă s-ar feri de un obiect zburător.

Un scriitor din sud, îşi iubea la nebunie nevasta, dar o mai şi chelfănea. După ce o bătea, se ducea în fundul grădinii şi plângea de sărea cămaşa de pe el. Văzându-l, vecinul l-a întrebat de ce dă în muiere dacă suferă aşa de mult? Scriitorul disperat i-a răspuns: „De tare ce-o iubesc, o bat”. Un doctor veterinar din Sângerei îşi bătea femeia de fiecare dată când se întorceau de la vreo petrecere. Recent, împreună cu nevastă-sa, a fost la o nuntă. Omul s-a distrat de minune. Când dansa „Periniţa”, o femeie foarte frumoasă i s-a aşezat în braţe. Zvonul s-a răspândit imediat printre nuntaşi: se şuşoteau că a sărutat-o cu foc şi că i-a pus mâna pe sâni, iar ea n-a ripostat. A doua zi, soţia le-a spus fericită celor cu nunta: „Vă mulţumesc! E pentru prima dată în viaţa mea când n-am mâncat bătaie după petrecere”. Pe un moşneguţ din Cahul, de fiecare dată, a doua zi după beţie, îl dureau coastele şi nu ţinea minte ce a păţit. Un prieten l-a sfătuit să se prefacă într-o seară că-i beat şi să meargă acasă. Când l-au văzut „afumat”, nevasta şi fiica au tăbărât asupra lui cu pumnii. Omul le-a făcut la amândouă o bătaie soră cu moartea şi, de atunci, după beţie, nu-l mai doare nimic.

Bătăile se termină la poliţie ori la spital

Deoarece multe bătăi se termină ori la poliţie, ori la spital, am solicitat părerea specialiştilor la acest subiect. Avocatul Boris Druţă ne-a informat că în cazul în care bătăuşului i se întocmeşte dosar administrativ, el va plăti o amendă de la 10 până la 25 salarii minime şi va sta în arest de la 15 până la 30 de zile. Dacă, din cauza loviturilor, femeia a fost inaptă de muncă mai mult de 21 de zile, bărbatul se alege cu un dosar penal şi are toate şansele să stea după gratii până la trei ani.

Şi, dacă nu le convine să-i denunţe la poliţie, ca să nu rupă banii de la gura copiilor pentru a plăti amenda soţilor, unele femei apelează după ajutor la psiholog. În prezent, există multe centre unde li se oferă servicii de reabilitare sufletească femeilor maltratate. În schimb, nimeni nu are „grijă” de bărbaţii agresori, ca aceştia să renunţe la comportamentul lor violent. Specialiştii consideră că, de cele mai multe ori, bătăuşii urmează o tradiţie de familie. Mai puţin contează ce studii au urmat, mai importante sunt reminiscenţele exemplelor văzute în familie, în special - din partea tatălui. Psihologul Lilia Goncear ne-a povestit că a asistat la o întrunire a bărbaţilor agresori din SUA. Fiecare, când îi venea rândul, povestea despre ce a făcut pentru a evita o bătaie. Un caz: „Aseară eram tare supărat pe şeful meu şi, dacă ar fi apărut nevastă-mea în faţă, aş fi distrus-o. Ce a făcut? În loc să meargă înfuriat acasă, a plecat la o sală de forţă, unde şi-a descărcat veninul, trăgând furios din fiare. La noi, însă, după serviciu, mulţi bărbaţi îşi găsesc alinarea în cârciumi. Dar, la beţie, supărarea devine şi mai crâncenă. Şi iarăşi vai de femeie, dacă aceasta mai are imprudenţa să-i ceară socoteală de ce a băut, de ce a venit atât de târziu...

Acum, dacă revenim la întrebarea din titlu, zău că eu, una, nu ştiu ce să vă răspund. Probabil, există mai multe motive. Totuşi, bărbatul care îşi bate femeia este un bărbat slab, fără voinţă. Bineînţeles, dacă n-a fost pus în situaţia să se apere de soacră sau de nevastă. În rest, de la Adam şi Eva încoace - nimic nou sub soare. Paradoxul e că, până acum, nimeni nu ştie dacă Adam a chelfănit-o pe Eva atunci când ea s-a lăsat ispitită de şarpe şi, în consecinţă, ambii au pierdut tot Paradisul. Cine ştie, poate că bătaia vine, într-adevăr, din rai...